Ga naar menu Ga naar inhoud

Kroatie-info

  fine picture from Croatia

Wat is Vegeta?

Illustration for this fine article

Albert Heijn en de meeste Turkse of Surinaamse winkeltjes hebben de blauwe verpakking van Vegeta , een van de allerberoemdste export producten van Kroatië, al in de schappen staan. Maar is Vegeta wel bekend bij de gemiddelde Nederlander? Wat kan je ermee klaarmaken? Is het lekker?

Je kan Vegeta een beetje vergelijken met het Maggie blokje in de Nederlandse keuken. Alleen is Vegeta voor veel meer gerechten dan alleen soep te gebruiken. Vegeta kan gebruikt worden tijdens het koken, braden of in marinades. Vegeta is te gebruiken met vlees, groenten en allerlei soorten gerechten. Koop Vegeta eens experimenteer ermee. Maak eens een Kroatisch gerecht met gebruik van Vegeta of vrolijk de Nederlandse stamppot op met een vleugje Vegeta.

Iedereen die eens Kroatisch gegeten heeft zal weten dat de gerechten een mild gekruide smaak kennen. Vegeta is een unieke mix van gedroogde groenten, kruiden en specerijen en wordt aan gerechten toegediend om de smaak te geven. Vegeta is niet overheersend, maar accentueert juist de belangrijkste ingrediënten van een bepaald gerecht. De precieze ingrediënten van Vegeta zelf zijn strikt geheim gebleven. Het verhaal is dat Vegeta ontwikkeld is door een oud vrouwtje in Kroatië. De smaak van de mix was zo een succes dat het recept later door Podravka gekocht is een in massaproductie is genomen. Vegeta is 4 decennia lang al een onmisbaar product in de Kroatische keuken.

Succes gegarandeerd!

Lees ook in rubriek Eten
Kroatie-info cube

© Kroatie-info 2005.—2020.