Ga naar menu Ga naar inhoud

Kroatie-info

  fine picture from Croatia

Paklenica

Het nationale park Paklenica ligt op het grootste Kroatische bergmassief Velebit

plitvice

Het meest attractieve en waardevolle deel van zuid Velebit zijn zeker de verbazingwekkende canyons van Velika en Mala Paklenica. De kloof Velika Paklenica is 14 kilometer lang en 500 – 800 meter breed. Aan beide kanten rijzen verticale rotsen omhoog, waarvan sommige meer dan 700 meter hoog zijn. Deze kloof trekt jaarlijks meer dan 110.000 bezoekers.

De kloof Mala Paklenica is van een kleinere omvang en het wilde water stroomt wat zwakker. De totale lengte is 12 kilometer, de breedte 400 tot 500 meter, en in het smalste deel slechts 10 meter, terwijl de omliggende rotsformaties tot 650 meter hoogte rijzen.Wandelen is de enige manier om het Park echt te leren kennen en daarom zijn er tussen 150 en 200 kilometer aan bergpaden en wegen, sommige toeristisch,tot echte bergbeklimmerspaden die tot de hoogste toppen van Velebit voeren. De wegen in het Park zijn met informatieborden aangegeven en gemarkeerd met bergbeklimmers tekens.Het Nationale park Paklenica is het belangrijkste Kroatische klimmerscentrum, bekend tot ver over de grenzen van Kroatië. Een bijzonder aspect van deze klimrots is de nabijheid van de kust, waardoor de rivièra van Paklenica een ideale plek is voor combinatie van klimmen en watersport.

Bereikbaarheid

Met de auto via de magistrale weg Rijeka-Dubrovnik, of de nieuwe snelweg Dalmatina. De ingang van het park ligt ten oosten van Starigrad Paklenica.

Bijzonderheden

Bezienswaardigheden

Lees ook in rubriek Nationale-parken
Kroatie-info cube

© Kroatie-info 2005.—2020.