Ga naar menu Ga naar inhoud

Kroatie-info

  foto uit Kroatie

Onafhankelijk Kroatië

Kroaten

Het Kroatisch grondgebied bevindt zich in één van de mooiste natuurlijke omgevingen van Europa. Een unieke kanaalkust, met tal van eilanden, een prettig mediterraan klimaat, de Pannonische laagvlakte, de graanschuur van Europa met een continentaal klimaat, Lika en het Dalmatische achterland die een uitloper van de Alpen vormen. Het gebied kent een prachtige en indrukwekkende flora en fauna.

Deze natuurlijke verscheidenheid is ook terug te vinden in cultureel opzicht. Door de geschiedenis heen heeft Kroatië zich op een kruispunt van culturen, geloven en invloedsferen bevonden. In de smeltkroes aan beschavingen en culturen heeft zich een buitengewoon uniek volk gevormd dat al vanaf de 10e eeuw na Christus vecht voor erkenning en zelfstandigheid...

Hoewel de Kroatische staat korte tijden internationaal erkend is geweest, zoals ten tijde van koning Zvonimir (1075-1089), was die erkenning en zelfstandigheid altijd van korte duur. Tragische gebeurtenissen en veelal brute buitenlandse overheersingen door Venetië, Oostenrijk-Hongarije, het Ottomaanse rijk en Servië hebben de weg naar onafhankelijkheid gekenmerkd.

Kroatië is van ons!

De droom voor een onafhankelijk Kroatië overwon echter alle historische omstandigheden. In 1992 is Kroatië onder leiding van president Franjo Tuđman eindelijk erkend door de internationale gemeenschap als een zelfstandig land. Ter gelegenheid van de internationale erkenning van Kroatië spreekt Franjo Tuđman de historische woorden: Imamo Hrvatsku! (Kroatië is van ons!) Zijn woorden zijn dan ook oprecht een uiting van opluchting dat de eeuwenlange droom van onafhankelijkheid eindelijk verwezenlijkt is.

Lees meer in rubriek Geschiedenis
Kroatie-info cube

© Kroatie-info 2005.—2020.